Het verhaal achter ooievaars

Iedereen kent het dier een ooievaar. Eens in de zoveel tijd zie je een ooievaar bij mensen in de tuin staan. Dit kan zijn omdat zij de vijver willen beschermen of omdat er een baby is geboren. In dit artikel gaan wij jou mee achtergrond informatie vertellen over Ooievaars in het algemeen en vogels in Overijssel.

Het leven van ooievaars in de Overijssel

Het leefgebied van vogels en ooievaars vind zich met name plaats in de provincie Overijssel. Dit is het gebied waar de vogels en ooievaars gemakkelijk aan voedsel kunnen komen. De ooievaar en andere vogels eten een breed scala aan dierlijke prooien, zoals insecten, vissen, amfibieën, reptielen en kleine zoogdieren. Met name ooievaars hebben een grote snavel, waarmee ze ‘grotere’ prooien kunnen aanvallen.

De meeste vogelkijkers in Nederland rijden daarom naar het gebied Overijssel, omdat zij in dit gebied makkelijk vogels kunnen spotten. Ook het gebied Friesland is momenteel ontzettend populair, omdat vogels hier alle ruimte hebben om rond te vliegen en minder last heeft van de ‘mens’. Nederland kent een aantal beschermde vogels en daar is de ooievaar er eentje van. Vogels worden ook als huisdieren genomen. Om deze soorten vogels te beschermen kun je het best een vogelverzekering afsluiten. Hier zijn niet veel aanbieders van doordat deze niet vaak worden afgenomen.

Als je tijd hebt is het ongelofelijk interessant om eens met een vogelkijker mee te gaan. Deze mensen hebben al veel vogelsoorten gezien en doen allemaal hun best om de lijst nog groter te maken. Ze kunnen je dan ook veel vertellen over vogels in Overijssel en het is dan ook echt een wereldje op zich. Zodra er een nieuw soort vogel in Nederland opduikt, wordt dit bekend gemaakt in de community van vogelkijkers en voordat je het weet zijn tientallen mensen op zoek naar het beestje. De vogelkijkers beschikken over goede verrekijkers en schieten eventueel een foto van het feestje als bewijs dat ze het gezien hebben.

admin